Mesh Wifi – Wireless Mesh Netwerk

Mesh technologie voor Wifi

Mesh Wifi is een draadloos netwerk dat bij hogere snelheden een betere dekking geeft in alle ruimten van een gebouw. Mesh technologie zorgt ervoor dat alle onderdelen van het netwerk onderling zijn verbonden zodat er altijd een snelle en stabiele verbinding beschikbaar is voor alle apparaten. Ook als een apparaat mobiel is en zich verplaatst door het gebouw. Maar doet Mesh technologie altijd wat het belooft en is het de oplossing voor iedere situatie?

Lees hier meer over de voordelen en nadelen van een Mesh netwerk.

Mesh technologie en multiroom wifi

Draadloze standaarden – de achtergrond

De snelheid van het internet en van draadloze netwerken heeft zich in korte tijd razendsnel ontwikkeld. Langzame inbelverbindingen zijn inmiddels stabiele breedbandverbindingen geworden dankzij steeds weer nieuwe standaarden en lijntechnologieën die gigabit-snelheden opleveren, zoals glasvezel of Super Vectoring.

Parallel aan de snelheidswinsten op de vaste verbindingen, is er sinds de opkomst van Wifi een explosie geweest van om de paar jaar een nieuwe standaard; via 802.11a, 802.11g en 802.11n, 802.11ac tot 802.11ax Wave 2 met draadloze snelheden die op geen enkele manier onderdoen voor een bedraad netwerk (LAN). Een werk- of woonruimte zonder Wi-Fi is ondenkbaar.

Maar meer snelheid en capaciteit levert ook problemen op, zoals een gebrekkige stabiliteit of verminderde dekking. Mesh technologie kan een oplossing zijn voor die problemen.

Offerte aanvragen

Mesh Wifi apparatuur voor bedrijven

Mesh Wifi 6 is een enorme vooruitgang voor ieder kantoor en bedrijfspand. Neem vandaag nog contact op wanneer u als gebruik wilt gaan maken van deze innovatieve oplossing.

Contact

Mesh technologie – de beperkingen

Draadloze netwerken zijn complex geworden en er is niet alleen behoefte aan meer snelheid. Ontwikkelingen van standaarden gaat in kleinere stappen en dat levert technologieën op die weliswaar vooruitgang brengen – maar soms alleen op duidelijk afgebakende gebieden.

Mesh netwerken zijn op dit momenten een hype en de toekomst op razendsnel draadloos netwerkgebied. Mesh Wifi is geweldig voor bedrijven en thuisgebruikers die netwerken van meerdere apparaten willen bouwen zonder voorafgaande technische kennis. Netwerken die bijna zichzelf verbinden. Wlan Mesh is ook ideaal voor kantoren, tijdelijke pop-up winkels of ruimtes waar het aanleggen van kabels erg moeilijk is.

Mesh netwerken en Internet of Things

Door het Internet of Things krijgt Mesh Wifi meer dynamiek. Steeds meer apparaten maken gebruik van hetzelfde draadloze netwerk en Mesh kan daarvoor de oplossing zijn.

Mesh netwerken – de toekomst

De Mesh technologie zal de komende jaren steeds belangrijker worden, niet alleen vanwege het Internet of Things, maar ook in sectoren waar zeer hoge eisen gesteld worden aan veiligheid, zoals de olie- en mijnindustrie, logistiek en energie. Maar ook voor het snel opzetten van draadloze netwerken in rampgebieden ten behoeve van hulpverlening biedt Mesh technologie ongekende mogelijkheden.

Wireless Mesh Networks – waarom?

Mesh is een technologie afkomstig uit de wereld van optische netwerken, die is aangepast voor de Ethernet-markt. Mesh is een slimme manier om veerkrachtige netwerken tot stand te brengen. Een Mesh-architectuur creëert de mogelijkheid om bij problemen een datapad binnen een fractie van een seconde te verleggen. Vergeleken met oudere oplossingen voor netwerkveerkracht is Mesh een grote stap vooruit.

In de Ethernet WAN-wereld is Mesh volledig geïmplementeerd en breed geaccepteerd. In de kleinere Ethernet LAN-wereld heeft het echter lang geduurd voordat er mesh routers en mesh wifi netwerken kwamen. Dus dringt de vraag zich op waarom het zo’n hype is geworden.

De voordelen van Mesh

Het is duidelijk dat Mesh relevantie heeft voor intralokale (outdoor) WLAN’s en voor indoor-netwerken wanneer er geen Ethernetbekabeling beschikbaar is. Dat verklaart meteen de grote populariteit van Mesh. Vooral in dergelijke netwerken moeten de zenders op elkaar vertrouwen voor het succesvol tot stand brengen van WAN-toegang; wanneer één zender het laat afweten, moet een andere het pad naar het WAN in stand houden. De Mesh-standaard is ook zo opgebouwd, dat zenders elkaar gemakkelijk kunnen vinden zonder menselijk ingrijpen: Mesh heeft zijn eigen intelligentie!

De nadelen van Mesh

Als de voordelen zo aanlokkelijk zijn, waarom heeft het dan zo lang geduurd voordat er Mesh routers op de markt kwamen? De belangrijkste redenen zijn de nadelen van Mesh: bandbreedtegebruik en gebrek aan interoperabiliteit tussen hardware van verschillende leveranciers.

Bandbreedte (dubbel gebruik):

WLAN heeft al het nadeel dat bijna 50% van de bruto datasnelheid moet worden besteed aan overhead. Deze overhead is onmisbaar voor stabiele verbindingen en om data zonder onderbrekingen te kunnen verzenden. Om een Mesh netwerk op te bouwen moet nog eens 50% van de beschikbare datasnelheid worden gereserveerd voor het uitwijkpad. Zenders versturen feitelijk dezelfde data twee keer. Met de onstuitbaar toenemende vraag naar bandbreedte is het een uitdaging om de snelheden te bieden die gebruikers eisen. Alleen de beste Mesh routers en toegangspunten kunnen dit aan.

Interoperabiliteit:

De IEEE heeft de standaard 802.11s geratificeerd als eerste stap in de wereld van Mesh. De standaard licht toe hoe netwerken van meerdere aanbieders tot stand kunnen worden gebracht door alternatieve paden in te stellen op basis van Layer 2. Helaas ontbrak heel lang het vereiste Mesh-intelligente niveau (Layer 3), zodat elke Mesh-aanbieder nog steeds zijn eigen oplossing aanbiedt.

Mesh een goede standaard, mits gebruikt waar deze kán worden gebruikt. Bij onvoldoende bandbreedte is het verstandig om geen gebruik te maken van Wireless Mesh.

 

Geïnteresseerd? Vraag gratis advies aan opmaat of maak vrijblijvend een afspraak.

Mesh Wlan toepassingen

  • Magazijnen, landbouw, energieproductie, olie- en gasindustrie.
  • Kantoren, tijdelijke pop-up winkels en woningen.
  • Gebouwen waar het aanleggen van kabels erg moeilijk is.
  • Internet of Things – slimme meters, thermostaten, etc.
  • Communicatie tussen voertuigen
Specialist in WiFi netwerken
Wifi 6 Mesh Netwerken
WiFi Advies voor iedereen

Vrijblijvende offerteaanvraag

Nieuwe aanvraag bij Wifi-Advies.nl
Naam
Naam